Nyheter på Systembolaget 16 Mars

Nyheter hos Systembolaget

Terres Dorèes L’ancien 2016

 

Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 16 hektar stora familjeegendom. Han håller till i byn Charney, som ligger i södra Beaujolais, strax norr om Lyon. I Charney består jordarna huvudsakligen av kalksten och området är känt som “de gyllene stenarnas region”. Jean Paul äger även vingårdar i Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent och Fleurie, där jordarna mestadels består av granit. Han brukar jordarna ekologiskt sedan ca 10 år tillbaka. När det gäller själva vinmakandet så är han purist, dvs han gör så lite som möjligt för att påverka själv. Hans viner är vildjästa. Han tycker inte om den nya stilen på beaujolais som smakar lite godis och är väldigt mörka som resultat av kolsyrejäsning och odlad specialjäst för området. Han tycker inte om att chaptalisera och han filtrerar så lite som möjligt. Druvorna plockas för hand och avstjälkas. Därefter pigeages och maceration i mellan 4–6 veckor, beroende på vilken plats som druvorna kommer från. Ingen kolsyrejäsning. M.a.o. traditionellt Burgundiskt vinmakande. Sedan får vinet lagras antingen i cementfat eller på ek, beroende på appellation och årgång. Jean Paul använder minimalt med svavel. Detta kan han göra då han använder sig av den naturliga koldioxiden för att skydda vinet från oxidation. Frukten kommer från äldre stockar, omkring 80 år gamla. Vinet är spontanjäst och lagras i både större ekfat och cementtank. Stor doft av jordgubbar med en distinkt kryddighet och en liten lakritston. Medelfyllig smak med slank frukt och milda tanniner. Passar till kyckling och ljusa kötträtter med örtkryddade grönsaker och syrliga tillbehör.

Vinet har artikelnummer 90405 och kostar 159 kronor.

 

Curto Marco Dolcetto D’Alba 2016

 

Curto Marco Vingård HemsidaCurto Marco och hans fru Adele började göra vin för 60 år sedan från 4 hektar vinodlingar i Annunziata, La Morra som ligger i hjärtat av Barolo regionen. Sedan några år tillbaka är dottern Nadia ansvarig vinmakare. Elio Altare är broder till Adele och sedan många år konsulterande vinmakare hos familjeföretaget Curto Marco. Vinet görs på 100% Dolcetto som plockas för hand. Jordmånen består av 55% lera, 30% sand och 15% kalksten. Vinet genomgår 3–4 dagars maceration och vildjäses. Efter en tid på ståltank buteljeras vinet utan vare sig filtrering eller klarning för att behålla den typiska karaktären från denna växtplats. Mättad doft av körsbär som nyanseras av lakrits, kryddor, läder och skogshallon. Smaken är frisk och livligt fruktig och lämnar en behaglig eftersmak av körsbär. Passar bra till ljust kött och fågel, smårätter med inspiration från Italien både vegetariska och med chark. Ankbröst med körsbär och len polenta. Kalvkotlett med salvia och en krämig risotto. Pasta med svampar och olika ostar. Pizza, salami mackor med grillade grönsaker.

Vinet har artikelnummer 90182 och kostar 139 kronor.